Desserter
Recept
Brylépudding
Ingredienser:
4 dl grädde
4 äggulor
ca 2-3 msk sukrinmelis (efter smak)
1-2 msk sukrin
Vaniljpulver
Blanda grädde och vaniljpulver i en kastrull och låt sjuda i 3 minuter på svag värme. Ta av kastrullen från plattan och låt stå i 15 minuter. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda sedan i äggulorna och sukrinmelisen i kastrullen med grädden. Rör om på svag värme tills blandningen tjocknat tillräckligt mycket för att fastna på baksidan av en sked. Häll i smeten i en form och ställ formen i en långpanna som du fyller till hälften med vatten. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills den har stelnat. Ta sedan ut formen ur långpannan och låt svalna och häll ut vattnet ur långpannan. Höj temperaturen på ugnen till 250 grader. När puddingen svalnat så ställ tillbaka den i långpannan och strö på sukrin över puddingen. Lägg iskuber i långpannan runt formen och sätt in i ugnen. Låt stå tills puddingen blivit gyllenbrun.
Budapestrulle
Ingredienser:
7 äggvitor
ca 100g sötmandel
2-3 msk sukrin/sukrinmelis
Fyllning:
2-3 dl grädde
ca 2 dl blåbär
ca 3 msk sukrinmelis
vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Skålla mandeln och hacka/mal den sedan. Vispa äggvitorna hårt, skålen ska gå att vända upp och ned på. Blanda sedan i mandeln och sukrinet försiktigt. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna och dra försiktigt loss bakplåtspappret. Om det sitter för hårt så fukta baksidan av pappret med kallt vatten.
Vispa grädden och rör sedan ned blåbär, sukrinmelis och vaniljpulver. Smeta ut fyllningen på kakan och rulla ihop till en rulle. Garnera eventuellt med lite sukrinmelis.
Chococo cream cheesecake
Fluffig vaniljsås
Ingredienser:
5 dl grädde
3 äggulor
Vaniljpulver
Ev. sukrin
Gör så här
Blanda 3 dl av grädden med vaniljpulver (eller vaniljstång) i en kastrull. Koka upp och ta sedan av från plattan och låt svalna i 15 minuter. Vispa äggulorna poröst, vill du ha en sötad sås så vispa äggulorna tillsammans med sukrinet. Vispa ned äggulorna i vaniljgrädden efter den svlanat och låt sedan blandningen sjuda på svag värme under omrörning tills den tjocknat. Vispa innan servering de två sista decilitrarna grädde och rör ned vaniljsåsen(den måste svalna innan den blandas med den vispade grädden).
Glass
Ingredienser:
3 äggulor
3 dl grädde
ca 3 msk sukrin
Smaksättning: ex. bär, vanilj eller mandel.
Vispa grädden. Vispa äggulor och sukrin poröst i en annan bunke och blanda sedan i detta i grädden. Blanda i smaksättning t.ex. bär, vaniljpulver eller hackad mandel. Häll upp glassen i en plastburk och ställ in i frysen i ca 3 timmar.
"Havrekakor"
ca 10 kakor
Ingredienser:
50 g smör
1/2 dl fibrex
1/2 dl hackad mandel
1,5 dl mandelmjöl
3-4 msk sukrin
1 msk ägg
Vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ned fibrex i smöret så det får mjukna. Låt blandningen svalna i ca 5 minuter. Blanda ihop hackad mandel, mandelmjöl, sukrin och lite vaniljpulver. Blanda sedan ned "fibrexsmöret". Vispa ett ägg och häll ned 1 msk av ägget i degen. Blanda till en jämn och fast deg och rulla sedan till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut bollarna och grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills kakorna fått fin färg.
Kanelkaka
Ingredienser:
250 g (6,5 dl) mandelmjöl
200 g smör
Ca 4-5 msk Sukrin + 1/2 krm stevia
5 äggulor
5 äggvitor
Kanel
Ev. ca 30 g mörk choklad 70%
Ev. ett äpple hackat i bitar
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Hacka chokladen grovt. Vispa äggvitorna till hårt skum och ställ kallt. Vispa smöret med sukrin och stevia poröst, och tillsätt sedan äggulorna en i taget och vispa ordentligt mellan varje. Rör ned mandelmjöl och den hackade chokladen och börja sedan med hälften av den vispade äggvitan och rör sedan försiktigt ned resten. Häll ned hälften av smeten i en smörad form, ca 22 cm i diameter. Lägg eventuellt i äppelbitar och häll sedan över resten av smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
Kladdig kladdkaka
Ingredienser:
100g smör
100g mörk choklad
2 ägg
1 dl kokosmjölk eller grädde
Ca 1 dl sukrin + 1 krm stevia
1 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
Gör så här
Smält smöret och lägg i chokladen och låt smälta. Tillsätt grädden. Vispa ägg och sötning poröst och blanda sedan i chokladblandningen, tillsätt även kakao och vaniljpulver. Häll smeten i en form, ca 30 cm i diameter. Grädda i 225 grader i ca 6-8 min. Låt kakan svalna, den är godast kall, och servera med vispgrädde.
Kladdkaka med mandel
Kokosrutor
Kokostoppar
Ingredienser:
50 g smör
2 ägg
5 1/2 dl kokosflingor
1 msk grädde
Sukrin eller stevia
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör i övriga ingredienser. Låt smeten vila i 10 minuter och klicka sedan ut till toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 15 min i mitten av ugnen och låt sedan topparna stelna i kylskåp.
Lussekatter
10 lussekatter eller ca 20 lussebullar
Ingredienser:
4 ägg + 1 gula
½-1 dl sukrin + ¼-½ krm stevia
50 gram smält smör
1 dl grädde
1 dl kokosmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 påse saffran (0,5 gram)
1 äggvita för pensling
Hackad mandel till garnering (till lussebullar)
Fyllning
4 dl mandelmjöl
Sukrinmelis
Vatten
150 gram smör
Smält smöret. Vispa ägg och sötning poröst, gärna omkring 5 min. Häll i det smälta smöret, saffran och grädden, vispa till en smet. Blanda de torra ingredienserna och blanda ordentligt. Låt svälla i minst 5 min. Gör sedan antingen 10 lussekatter och pensla med äggvitan, eller gör en fyllning till lussebullar. Blanda då mandelmjöl med sukrinmelis efter smak och vatten så det blir mandelmassa. Någon eller några matskedar vatten brukar vara lagom. Vispa ihop med smöret till en jämn blandning. Kavla sedan ut saffransdegen med ordentligt med mandelmjöl under för att undvika att den fastnar. Smeta ut fyllningen på degen och rulla ihop och skär till ca 20 bullar. Lägg i bullformar och pensla med äggvita och garnera med hackad mandel. Grädda i 175 grader i ca 15 min, eventuellt längre för bullarna.
Macarons
Mandeltårta
ca 12 bitar
Tårtbotten:
150 g mandel
5 äggvitor
Sukrin eller stevia
Smörkräm:
5 äggulor
1 dl grädde
175 g smör
Sukrin eller stevia
50 g madelspån till garnering.
Tårtbotten: Dela äggvitorna från gulorna och tillsätt sukrin eller stevia till vitorna. Vispa till ett hårt skum, du ska kunna vända bunken upp och ner utan att blandningen åker ut. Skolla och mal mandeln och rör försiktigt ned i äggvitorna. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, antingen i två cirklar eller kvadrater. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 20 min.
Smörkräm: Blanda äggulor, grädde och sukrin eller stevia i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sjuda under fortsatt kraftig omrörning tills den tjocknat. Låt smeten svalna och rör sedan ned smöret till en jämn smet. Låt smeten stelna i kylskåpet.
Bred ut hälften av smörkrämen på den ena tårtbottnen, lägg på den andra bottnen och smeta ut resten av smörkrämen. Rosta mandelspånet i stekpanna och garnera sedan tårtan med mandelspånet.
Mazariner
Glasyr (valfritt):
Morotskaka
Ingredienser:
5 ägg
1 1/2 dl pofiber
150 g smör
1 dl grädde
1 morot
2 tsk bakpulver
drygt 1/2 tsk kanel
drygt 1/2 tsk ingefära
drygt 1/2 tsk kryddnejlika
ca 4 msk sukrin
Glasyr:
150 g philadelphiaost
75 g smör
ca 3 msk sukrinmelis
vaniljpulver
Kakan: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sukrin poröst. Blanda alla torra ingredienser och rör ned i äggblandningen. Smält smöret och blanda i det i smeten, blanda även i grädden och moroten. Klä en form med bakplåtspapper eller smörj noggrant och häll i smeten. Ställ in kakan i ugnen och låt stå tills den blir gyllenbrun.
Glasyr: Smält smöret tillsammans med sukrinet. Låt svalna. Blanda i philadelphiaost och vaniljpulver och vispa till en jämn smet. Låt glasyren stelna en aning innan den breds på på den kalla morotskakan och skär sedan kakan i bitar.
Pepparkakor
Ingredienser:
2 dl mandelmjöl
100g smör
1/2 - 1 dl sukrin + ca 1/2 krm stevia
2-3 tsk pepparkakskryddor
1 msk fiberhusk
0.75 dl kokosmjöl
2 äggvitor
Hackad mandel
Smält smör, sötning och kryddor i en kastrull. Rör ned mandelmjöl och fiberhusk och låt stå i en halvtimme så fiberhusken får svälla och degen svalna. Vispa äggvitorna hårt och rör försiktigt ned i degen med en slickepott. Tillsätt kokosmjölet och sist den hackade mandeln och blanda till en fast pepparkaksdeg. Knåda lite och lägg sedan ut som två längder i en pajform eller liknande med bakplåtspapper och täck med plastfolie. Väljer man att göra vanliga pepparkakor utan hackad mandel räcker det att knåda ihop till en deg och lägga i en plastpåse. Låt stå i kylen under natten och skär sedan tunna kakor som du lägger tätt på en plåt med bakplåtspapper. Pepparkaksdeg utan hackad mandel går bra att kavla ut på ett bakbord med mandelmjöl eller liknande under och sedan trycka ut kakor med pepparkaksmått. Grädda i 175 grader varmluft(utan varmluft blir det ca 200 grader) i ca 7-8 minuter och vänd sedan alla kakor och grädda i ytterligare 5 minuter. Sänk sedan ugnen till 50-75 grader(låt gärna ugnsluckan stå öppen medan temperaturen sänks) och låt stå på torkning i 3-4 timmar med en träslev i ugnsöppningen.
Pepparkakskladdkaka
Ingredienser:
100 g smält smör
2 ägg
Drygt 1,5 dl sukrin + ¾ krm stevia
Pepparkakskryddor efter smak
1dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
Vaniljpulver
1-2 tsk Kakao (eller efter smak)
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, vispa ägg och sötning poröst. Blanda i övriga ingredienser och det smälta smöret. Häll smeten i en smord form, ca 20 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter.
Rulltårta
Fyllning:
Vaniljpulver
Saffranskaka
Ingredienser:
3 ägg
1,5 dl sukrin + 1 krm stevia
100 g smält smör
½ dl vatten
½ dl fiberhusk
1/2 - 1 paket saffran
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sötning poröst, ca 5 min. Smält smör och blanda med vattnet, häll det i äggblandningen och blanda väl. Blanda alla torra ingredienser och rör ned, häll sedan smeten i en smörjd form ca 15*25 cm. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Skär kakan i bitar när den svalnat.
Semlor
6 st små semlor
Bullar:
2 dl mandelmjöl (malda mandlar)
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
2 ägg
1/2 dl grädde
2 tsk bakpulver
ca 2 msk sukrinmelis
1 nypa salt
Fyllning:
2 dl grädde
Mandelmassa:
2 dl mandel
ca 2 msk sukrin
ca 1/2 msk grädde (ev. mjölk eller vatten)
Bullar: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt grädden och äggen. Blanda ordentligt. Gör 6 st runda bollar av degen och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills bullarna fått fin färg.
Mandelmassa: Skolla och mal mandeln. Blanda den malda mandeln med sukrin och tillsätt grädde tills massan får rätt konsistens.
Skär av locket på bullarna och fyll bullarna med mandelmassa och vispad grädde. He på locken och strö över lite sukrinmelis.
Sockerkaka
Ingredienser:
50g smält smör
2 ägg
1 dl sukrin + 1 krm stevia
3 dl mandelmjöl
3 msk fiberhusk
1 dl grädde
3 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång form, ca 10*25 cm. Smält smöret och rör ned grädden. vispa ägg och sötning poröst och rör sedan ned de torra ingredienserna i smeten. Rör ned smörgrädden och blanda till en jämn smet. Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter, låt sedan svalna innan servering.
Vaniljmuffins
ca 10 st
Ingredienser:
100g smör
2 ägg
ca 6 msk sukrin
2 dl bakerix
1/2 tsk bakpulver
Vaniljpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Vispa ägg och sukrin poröst och blanda sedan ned bakerix, bakpulver och vaniljpulver och blanda. Blanda sist ned smöret. Häll i smeten i formar och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Vaniljpannacotta
3-4 portioner
Ingredienser:
3 dl Grädde
2-3 msk Sukrin
3 Gelatinblad
Vaniljpulver efter smak
Bär till garnering
Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter. Koka upp grädden tillsammans med sukrin och vaniljpulver. Ta av kastrullen från plattan och blanda i gelatinbladen. Häll upp i portionsformar och låt stelna i kylskåpet. Garnera med bär före servering.
Vaniljsås
Ingredienser:
3 äggulor
2-3 msk sukrinmelis
2 dl grädde (plus 1-2 msk att spä med)
Vaniljpulver
Blanda äggulorna, sukrinet, grädden och vaniljpulvret i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka i 1 minut under omrörning och ta sedan av från spisen. Låt sedan svalna lite innan du rör om igen för att se om den behöver spädas ut. Späd isåfall ut med lite grädde i taget tills såsen får rätt konsistens.
Vit kladdkaka