Bröd
Recept
Formbröd
Ingredienser:
8 ägg
50 gram smör
3 dl crème fraiche
1dl mandelmjöl
1dl kokosmjöl
1,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
Ca 1/2 tsk salt
1 msk bakpulver
1 dl solrosfrön
Vispa äggen poröst. Tillsätt smält smör och crème fraiche och sedan de torra ingredienserna. Vispa ordentligt och häll smeten i en avlång smörjd form. Grädda i 150 grader varmluft, ca 40 minuter.
Formfranska
Ingredienser:
1 tsk bakpulver
Hamburgerbröd
2 st
Ingredienser:
1 ägg
1 dl vatten
1 dl riven ost
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
salt
sesamfrö
Gör så här
Blanda allt utom sesamfrön och låt svälla i 20 min. Forma 2 bullar och tryck fast sesamfrön på toppen.
Grädda i mitten av ugnen i 200grader, ca 20 min.
Är även väldigt gott som vanligt bröd.
Knäckebröd
Ingredienser:
2,5 dl mandelmjöl
1,5 dl solrosfrön mixade till mjöl
0,5 dl linfrön mixade till mjöl
0,5 dl rapsolja
0,5 dl fiberhusk
0,5 dl pofiber
3 dl varmt vatten
Ca 2,5 krm salt
Gör så här
Blanda allt, häll ut på ett bakplåtspapper. Platta till degen lite, lägg ett annat bakplåtspapper över och kavla ut degen till en tunn platta (täcker en hel plåt).
Grädda i 175 grader i ca 50 minuter, ta ut brödet och skär det i rutor. Vänd eventuellt på brödet och ställ in det igen på eftervärme en stund.
Mandelbröd
Ingredienser:
1 ½ dl mandelmjöl
2 ägg
50 gram smör
2 msk grädde
2 msk psylliumfrön
2 msk pofiber
1 tsk bakpulver
½ tsk havssalt
Smält smör och blanda med mandelmjöl, ägg, grädde och salt. Blanda ihop resten av ingredienserna och rör ned i smeten. Blanda ordentligt och låt stå i 30 minuter. Klicka ut till 7 stycken lite platta kakor och jämna till. Grädda i 225 grader i 10-12 minuter.
Oopsies
Ingredienser:
Salt
Pitabröd
4 st
Ingredienser:
4 ägg
1,5 dl cremè fraiche
2,5 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
2 msk fiberhusk
4 msk olivolja
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
Vispa äggen poröst och tillsätt olja och crème fraiche. Blanda de torra ingredienserna och vispa ned i smeten. Forma med en sked smeten till 4 ovaler på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 140 grader varmluft i ca 15-20 minuter.
Scones
Ingredienser:
4 ägg
1 dl grädde
1/2 dl crème fraiche
2,5 dl pofiber
2 tsk bakpulver
1/2 msk fiberhusk
En nypa salt
(1 krm malen kardemumma)
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, grädde och crème fraiche. Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan skål och blanda sedan ned i äggsmeten. Låt smeten svälla i 15 minuter och klicka sedan ut till runda bollar på en plåt med bakplåtspapper och jämna till bollarna i kanterna. Grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg.
Smörgås (snabb och enkel)
4 portioner
Ingredienser:
1 ägg
25g smör
1 dl mandelmjöl
1 krm salt
Smält smöret. Vispa ägget poröst och blanda sedan i mandelmjöl, det smälta smöret och salt. Stek i smör i en stekpanna på strax över medelvärme. Smeta inte ut smeten allt för tunnt i stekpannan. Stek tills smörgåsen fått färg och stelnat.
Tortillabröd
Ingredienser:
4 ägg
1 dl crème fraiche
0,75 dl mandelmjöl
0,5 dl fiberhusk
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggen poröst och tillsätt sedan crème fraiche, mandelmjöl och fiberhusk och vispa ihop. Låt svälla i 10 minuter och dela sedan degen i 4 delar. Rulla till bullar och lägg sedan mellan två oljade bakplåtspapper (brukar fungera med två bullar per plåt) och kavla ut till tunna cirklar. Lämna bakplåtspappret på och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Perfekt till exempelvis tacos.